Cum arată alunițele cancerigene?

Cum arată alunițele cancerigene?

Ce sunt alunițele?

Alunițele sau nevii melanocitari sunt mici formațiuni cutanate, simetrice, de culoare închisă: cafenie, brună, roşiatică sau neagră, diametru mai mic de 5 milimetri şi margini relativ regulate. Ele apar pe corp începând din copilărie și până spre vârsta de 40 de ani. Acestea reprezintă aglomerări ale melanocitelor, celule pigmentare, care dau culoare pielii, fiind întâlnite la majoritatea oamenilor.

Cauze şi factori de risc în dezvoltarea aluniţelor cancerigene

În timp, aluniţele pot prezenta modificări în diametru, culoare sau volum. Acestea pot fi semne ale evoluţiei normale ori ale unei dezvoltări anormale determinate de modificări ale ADN-ului celular, ce conduc la apariţia de leziuni canceroase denumite melanom. De aceea, aluniţele trebuie monitorizate constant, iar anual este necesar un consult dermatologic, pentru o evaluare de specialitate, preferabil înainte de expunerea la soare.

Factorii de risc în apariţia melanomului sunt:

-          expunerea intensă la radiaţiile UV ale soarelui sau ale lămpilor de bronzare;

-          arsuri solare repetate;

-          pielea deschisă la culoare;

-          un număr mai mare de 50 de alunițe pe corp;

-          traiul în zone cu un factor UV ridicat sau la altitudini mari;

-          membri ai familiei cu istoric de melanom;

-          un sistem imunitar slăbit.   

Cum arată alunițele cancerigene?

Cu cât aluniţele cu potenţial de melanom sunt identificate mai devreme, cu atât sunt mai mari şansele de tratare a cancerului de piele. Examinaţi-vă corpul în mod sistematic pentru a observa orice modificări pot apărea în ceea ce priveşte aluniţele existente sau în apariţia de noi pete pigmentare, urmând schema ABCDE:

A – asimetrie: o aluniţă ale cărei părți nu (mai) sunt simetrice;

B – bordurare: marginile sunt neregulate şi inegale;

C – culoare: pete de culori diferite în cadrul aceleaşi alunițe (brun, roz, nuanţe de gri sau chiar alb);

D – diametru: aluniţa depăşeşte 5 mm;

E – evoluţie: creştere în dimensiuni, apariţie de umflături, adâncituri, cruste, mâncărimi sau sângerări la nivelul aluniţei.

Leziunile canceroase de tipul melanomului au o evoluţie rapidă. Dacă observaţi oricare dintre aceste modificări, de la o autoevaluare la alta, este necesar un consult dermatologic, în afara vizitelor anuale la medic. Acesta va analiza aluniţele cu ajutorul unui dermatoscop şi va recomanda fie excizia urmată de un examen histopatologic, fie monitorizarea, în continuare, a aluniţei. Prevenţia constă în utilizarea de creme cu fotoprotecţie de minimum SPF 30 pe toată durata expunerii la soare şi evitarea expunerii în intervalul orar 10:00-16:00.